Какво да правим при съмнение за CОVID-19?

Повечето заболели от COVID-19 изпитват леки до умерени симптоми и се възстановяват без специално лечение

Кашлица, треска, затруднено дишане, липса на обоняние или вкус – това са най-честите симптоми на новия коронавирус. Появата на някой от тях не означава със сигурност, че сте се заразили с COVID-19.

РАННИ СИМПТОМИ:
➢ КОНЮНКТИВАЛЕН ДИСКОМФОРТ (смъдене на конюктивата, сърбеж, сълзене, напрежение в очната мускулатура при движение на очните ябълки, тежест и болка при движение на очните
ябълки);
➢ НАЗОФАРИНГЕАЛЕН ДИСКОМФОРТ (смъдене и/или съхнене на назофарингеалните лигавици, хрема, промени в обонянието, загуба на обонянието,заглъхване на ушите не повлияващо
се при преглъщане);
➢ ОРОФАРИНГЕАЛЕН ДИСКОМФОРТ (промяна във вкусовите усещания до поява на променен вкус, умерено изразена болка в гърлото, промяна на гласа).

Тези ранни симптоми са характерни за множество грипни и грипоподобни заболявания и служат само като първоначален алармиращ сигнал. Последващото развитие ограничава Ковид-19 инфекция и следва да се направи консултация с интернист (лекар, специалист по вътрешни болести) и/или лабораторно изследване.

ЛЕКА СИМТОМАТИКА:
➢ Спорадично главоболие, бързо повлияващо се от аналгетици;
➢ Мускулни болки;
➢ Повишаване на телесната температура до 37,5 ̊С без втрисане;
➢ Пренебрежимо безапетитие с променлив характер;
➢ Пренебрежима отпадналост.

СРЕДНО -ТЕЖКА СИМПТОМАТИКА:
➢ Повишаване на телесната температура (интермитентна) над 37,5 ̊С със или без втрисане, бързо и продължително (за 6-8 часа) повлияваща се от антипиретици;
➢ Обилнo изпотяванe, предимно нощем;
➢ Спорадична кашлица с или без експекторация (отделяне на храчки, негноевидна);
➢ Поява на задух при минимално физическо усилие;
➢ Непренебрежима (чувствителна) отпадналост, водеща до промяна на обичайния двигателен режим;
➢ Продължително и трудно повлияващо се от аналгетици главоболие;
➢ Трайна загуба на обоняние;
➢ Трайно безапетитие.

ТЕЖКА СИМПТОМАТИКА:
➢ Фебрилитет над 38 ̊С с постоянен характер (континуа), със или без втрисане, трудно повлияващ се и за кратко време (за не повече от 2-3 часа), или неповлияващ се от антипиретици;
➢ Постоянна, отпадналост, прерастваща в безсилие (дори безпомощност) по време на фебрилните пристъпи;
➢ Упорита и продължителна кашлица (включително “подкашляне" като проява на безсилие), със или без експекторация (отхрачване);
➢ Гръдна болка с опасващ характер;
➢ Задух и в покой;
➢ Посиняване на ноктите, устните и "висулката" на ухото (lobulus auriculae);
➢ Сърцебиене;
➢ Сънливост, унесеност.

НЕ ЧАКАЙТЕ ПОЯВАТА НА ТЕЖКА СИМПТОМАТИКА! НАПРАВЕТЕ СВОЕВРЕМЕННА КОНСУЛТАЦИЯ!

Консултация с личния лекар

На първо място трябва да се обадите по телефона на вашия общопрактикуващ лекар. Той ще прецени здравословното ви състояние и ще ви даде допълнителни инструкции. Задължително информирайте лекаря си, ако имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

Ако нямате общопрактикуващ лекар – свържете се с регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намирате. Служителят на телефона ще Ви обясни как трябва да процедирате.

Ако оценявате здравословното си състояние или това на Ваш близък като спешно- позвънете на тел. 112.

Не се самолекувайте и не приемайте медикаменти без консултация с лекар.

Тестване

Ако прецени за необходимо, личният лекар може да ви насочи към изследване за COVID-19. От следващата седмица се очаква общопрактикуващите лекари да има възможност за издаване на електронни направления за PCR тестове.

PCR тест може да си направите и по ваше желание в частна лаборатория, като разноските за това са за ваша сметка. Обикновено цените варират от 90 до 120 лв. в зависимост дали има отстъпки за повече от един членове на семейството. Предлагат се и посещения в дома, но това става след предварително записване на час и допълнителна такса от около 30 лв.

В аптечната мрежа се предлагат и бързи атигенни тестове на цена между 13 и 20 лв. От утре такива ще могат да се правят и пред големите държавни болници, където ще бъдат разположени специални мобилни екипи за тестване и консултация.

Имайте предвид, че само положителен резултат от PCR тест може да послужи за основание за издаване на болничен от личния лекар по време на карантина.

При положителен PCR тест

Ако PCR тестът ви се окаже положителен, отново първо звъните на личния си лекар, който трябва да ви назначи лечение.

Ако симптомите ви са леки - телесна температура по-ниска от 38 градуса, кашлица, загуба на обоняние, нарушение или загуба на вкус, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане, диария, и нямате без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния, подлежите на задължителна 14-дневна карантина. През това време наблюдение върху вас извършва личният ви лекар или ако нямате такъв – от РЗИ.

При каквато и да е промяна в състоянието ви, незабавно се свържете с наблюдаващия лекар или със Спешна помощ на тел. 112.

От РЗИ ще се свържат с вас, за да им дадете информация за адреса, където ще прекарате карантината, както и данни за местоработата ви и контактните ви лица. Това може да не се случи още същия ден, а в рамките на няколко дни от положителния ви тест заради увеличения брой на положителни тестове. На адреса, на който сте карантиниран, екип на РЗИ трябва да ви донесе предписания за самата карантина.

Карантината приключва 14 дни след положителния тест, без да се налага повторен PCR тест с отрицателен резултат.

Всички посочени от вас близки контакти подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Ако през това време не проявят симптоми, карантината им изтича след края на десетия ден от последния ви контакт. Ако такива се появят – веднага трябва да се свържат с личния си лекар, за да им бъде назначено лечение.

Препоръки по време на карантината

Ограничете до минимум контактите с други лица в семейството.

Използвайте отделни помещения (напр. престой в друга стая, различно време за хранене), в случай, че съжителстват с други лица.

Не използвайте общи съдове и прибори за хранене, кърпи за баня и други предмети с лицата, с които съжителстват.

Провеждайте стриктно хигиена на ръцете.

Проветрявайте редовно помещенията в дома си.

Почиствайте редовно и да провеждат дезинфекция на често докосвани повърхности в дома си.

Полезни съвети

Ако сте поставен под карантина и нямате близки или познати, които могат да Ви доставят продукти от първа необходимост, можете да се възползвате от Социалния патронаж в съответната община.

Ако сте на въраст между 18 и 65 г. и са минали 40 дни след позитивния ви PCR тест, може да дарите кръвна плазма, която се иползва при лечение натежко болните пациенти с коронавирус. Процедурата не е много по-различна от даването на кръв, трае някъде около час с попълването на документите.