Отлагат масовото тестване за COVID-19 в Банско

Масовото тестване на населението в Банско за COVID-19 се отлага за следващата седмица. Изследването за антитела трябваше да се осъществи вчера, но беше отложено заради липса на тестове.Местните хора и джипитата нямат информация кога ще започне масовото тестване.

Оказа се, че те все още не са доставени в София, откъдето трябва да бъдат доставени в Регионалната здравна инспекция в Благоевград, а от там - в Банско.Уверението от фирмите е, че тестовете ще пристигнат в понеделник или вторник.

По думите на ръководителя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски до тогава трябва да се изготви график къде ще се взимат проби, защото местните здравни служби са останали изненадани от големия брой хотели и заведенията, посетени от граждани с положителна проба за коронавирус.

От Спешна помощ в района посочват, че трябва да бъдат тествани всички медици, които са били на първа линия, но все още нямат информация кога ще стане това.Масово тестване на граждани днес има в ски курорта Добринище. Там взимането на проба ще се заплаща, но на по-ниска от реалната цена. Разликата ще се поеме от кмета на населеното място и местен депутат.