Избраният от Благоевград агент „ТОДОРОВ” откри 44-то Народно събрание

27 години след началото на демократичните промени агент на Държавна сигурност откри първото тържествено заседание на 44-то Народно събрание.

Честта за това се пада на доайена в новоизбрания парламент – най-възрастният сред народните представители. В предишните парламенти това беше депутатът от БСП Стефан Данаилов (9 декември 1942 г.), но в настоящия парламент по-възрастен от него се оказа журналистът Тома Томов, водач на листата на БСП в 1-ви МИР Благоевград. Томов е роден на 30 май 1942 г.

Той е и „доайенът” и сред 11-те агенти на тоталитарните комунистически служби, които влязоха в 44-то Народно събрание.
Томов е вербуван за секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС под псевдонима „ТОДОРОВ” през 1970 г. Неговата принадлежност към Държавна сигурност беше разкрита едва при втората проверка на журналистите, заемали ръководни постове в БНТ, извършена от Комисията по досиетата през есента на 2016 г.
При старта на предизборната кампания за 44-то Народно събрание той публично заяви, че с дейността си не е засегнал никого, но досието му става ясно, че това не е вярно. В него се съдържат агентурни сведения за общо 43 журналисти, експерти и други чуждестранни граждани, за които Томов, който по това време е и член на БКП, е предавал подробни данни, които днес попадат в категорията на личните данни.

При откриването на 44-то Народно събрание журналистът прочете клетвата, която беше повторена от всички депутати. Томов обаче допусна гаф като премина към деловата част от заседанието преди да са прозвучали националния и европейския химн, но организаторите пуснаха химните без да се съобразят с водещия.
Доайен в първия парламент, избран след краха на комунистическия режим - 7-то Велико Народно събрание през 1990 г. - беше поетът Йосиф Петров, лагерист в концлагера "Белене", припомня desebg.com.